Dieta
według
grupy
krwi
to
sposób
odżywiania,
który
według
twórcy
–
Petera
D.
Adamo
–
ma
odpowiadać
indywidualnym
potrzebom
każdej
grupy
krwi.
U
podstaw
tej
diety
leży
teoria
lektynowa.To
znaczy:
kiedy
spożywamy
produkty
żywnościowe
zawierające
lektyny
niezgodne
z
naszą
grupą
krwi,
doprowadzamy
do
tzw.
aglutynacji,
czyli
zlepiania
krwinek.
Może
to
prowadzić
do
problemów
zdrowotnych.
Należy
jednak
pamiętać,
że
pewne
pokarmy
mają
zdolność
aglutynacji
krwinek
jednej
grupy
krwi,
ale
mogą
nie
wyrządzać
szkody
w
przypadku
innej.
W
uproszczeniu:
pewne
produkty
żywnościowe
mogą
być
dla
jednych
szkodliwe,
dla
innych
natomiast
pożyteczne.Sposób
realizacji
tej
diety
opiera
się
na
podziale
produktów
żywnościowych
na
3
grupy.
Pierwsza
z
nich
to
produkty
wskazane,
czyli
takie,
których
lektyny
(po
wniknięciu
do
krwiobiegu
człowieka
o
określonej
grupie
krwi)
nie
wywołują
żadnej
reakcji
układu
odpornościowego.
Grupa
druga
to
żywność
neutralna.
W
tym
przypadku
lektyny
po
wniknięciu
do
krwiobiegu
człowieka
sporadycznie
wywołują
niewielką
reakcję
układu
odpornościowego.
Ostatnia
grupa
to
produkty
przeciwwskazane.
Zalicza
się
do
niej
te
produkty,
których
lektyny
wywołują
gwałtowną
reakcję
układu
odpornościowego.
Diety
grupy
krwi
są
przeznaczone
dla
każdego,
ponieważ
dostarczają
organizmowi
wszystkie
niezbędne
składniki
odżywcze,
sole
mineralne
oraz
witaminy.
Dieta genotypowa
Dieta
to
sposób
odżywiania,
który
ma
na
celu
przywrócenie
równowagi
organizmu,
dzięki
której
klient
czuje
się
lepiej,
ma
więcej
energii
i
lepsze
samopoczucie.
Celem
diety
racjonalnej
jest
eliminacja
problemów
związanych
z
niedoborami
żywieniowymi
objawiającymi
się
m.in.
problemami
z
koncentracja,
problemami
skórnymi,
spadkiem
odporności
i
energii.Ten
rodzaj
diety
skierowany
jest
dla
wszystkich
pragnących
poprawić
swoje
samopoczucie
i
ogólny
stan
zdrowia.Dieta
genetyczna,
dzięki
precyzji
badania,
pozwala
ustalić,
które
składniki
odżywcze
są
dla
danej
osoby
wskazane,
a
które
należy
wykluczyć.
Tym
samym
umożliwia
indywidualnie
dobieranie
składników
pokarmowych
w
ilościach
i
proporcjach
najwłaściwszych
dla
Państwa
organizmu.
Dieta
genetyczna
jest
idealnym
rozwiązaniem
dla
osób,
u
których
zawiodły
klasycznie
tworzone
diety,
ze
względu
na
brak
możliwości
ustalenia
faktycznej
przyczyny
trudności
w
przywróceniu
i
utrzymaniu
właściwej
masy
ciała.
Każdy
z
nas
jest
inny,
a
więc
każdy
ma
trochę
inne
potrzeby
i
wymagania.
Przez
uwzględnienie
indywidualnego
"wzorca
żywienia",
charakterystycznego
dla
każdego
z
nas,
jesteśmy
w
stanie
uzyskać
lepszy
i
trwały
efekt.Najważniejsze
z
nich
to:
•poprawa
zdrowia
i
zmniejszenie
ryzyka
poważnego
zachorowania•przywrócenie
i
utrzymanie
prawidłowej
masy
ciała•poprawa
witalności•przedłużenie
życia•poprawa
wydolności
i
kondycji
Jak
działa
ta
dieta?
Czy
rzeczywiście
powoduje
spadek
wagi?Dieta
grupy
krwi
nie
jest
zwykłą
dietą
odchudzającą,
to
coś
więcej.
To
sposób
odżywiania,
którego
konsekwencją
jest
dobre
samopoczucie
i
polepszenie
stanu
zdrowia
jak
i
kondycji
fizycznej.
Pozwoli
ci
osiągnięcie
twojej
idealnej
wagi,
polepszenia
jakości
życia
nauczywszy
się
wybierając
i
spożywając
te
produkty,
które
są
najlepsze
dla
twoich
uwarunkowań
genetycznych.
Stosując
tę
dietę
będziesz
miał
możliwość
odzyskać
zdrowie,
prawdopodobnie
pozbędziesz
się
dolegliwości
i
patologii,
które
pozornie
nie
mają
nic
wspólnego
z
odżywianiem.
•stracisz
na
wadze,
bo
Twój
organizm
będzie
wypłukiwać
toksyny
gromadzone
w
tkance
tłuszczowej;•otrzymasz
wsparcie
w
walce
z
chorobami
uważanymi
za
choroby
cywilizacyjne,
jak
cukrzyca,
nadciśnienie,problemy
z
tarczycą
i
inne;•pozbędziesz
się
dolegliwości
ze
strony
układu
pokarmowego,
zaburzeniami
procesu
trawienia,
zwolnieniem
tempa
przemiany
materii,
zaburzeniami
równowagi
hormonalnej,
osłabieniem
wydzielania
insuliny;•zyskasz
większą
odporność.
Grupa”0”
Aby
cieszyć
się
zdrowiem
i
dobrym
samopoczuciem
osoby
posiadające
grupę
krwi”0”
powinny
przestrzegać
diety
bogatej
w
białko
pochodzenia
zwierzęcego.
Należy
spożywać
produkty
bogate
w
proteiny
zwierzęce,
warzywa,
warzywa
strączkowe.
Aktywność
fizyczna
zalecana-
dość
aktywna.
Nie
toleruje
nabiału,
zbóż
zawierających
gluten
i
niektórych
legumin
(np
soczewica)
Grupa”A”Najlepsza
jest
dieta
bogata
w
białko
roślinne,
a
uboga
w
nasycone
kwasy
tłuszczowe.
Można
jeść
przetwory
zbożowe,
warzywa
i
owoce.
Natomiast
mięso
odkłada
się
w
organizmie
w
postaci
tłuszczu.
Wrażliwy
układ
pokarmowy,
który
produkuje
niewiele
kwasu
żołądkowego
nie
toleruje
białka
zwierzęcego.
Grupa”B”
Osoby
z
tej
grupy
mają
system
trawienny
dostosowany
do
zmian,
dobrze
tolerują
zmiany
żywieniowe.
Są
dość
odporne
na
stres.T
u
dieta
daje
duże
możliwości.
Reprezentuje
wszystko
to,
co
najlepsze
z
królestwa
zwierząt
i
roślin.
Do
żywności,
która
może
zaburzyć
przemiany
metaboliczne
i
przyczynić
się
do
przyrostu
wagi,
należą
przede
wszystkim
rośliny
strączkowe
oraz
niektóre
ziarna
i
nasiona
(gryka,
kukurydza).
Szkodliwy
jest
też
gluten
pochodzący
z
pszenicy
Grupa”AB”
To
dość
rzadka
grupa
krwi.
Osoby
te
mają
system
trawienny
dość
mocny,
lecz
ze
względu
na
małą
kwasowość,
trudno
trawią
czerwone
mięso.
Często
występują
u
nich
choroby
związane
z
obecnością
pasożytów.
Jeśli
cierpisz
na
cukrzycę,
nadciśnienie,
przewlekłe
bóle
głowy,
problemy
trawienne,
zaparcia
lub
biegunki
masz
problemy
z
tarczycą
-
ta
dieta
jest
dla
Ciebie.
Porady
dietoterapeuty
nie
mogą
być
traktowane
jako
substytut
profesjonalnej
porady
lekarskiej.
Każdy
problem
zdrowotny
powinien
być
również skonsultowany z lekarzem.